Kundecase

Destilleri opnår besparelser med brug af bæredygtig energi

Bæredygtig energi

15/02/2022

Fjernvarmefirma reddet med bæredygtig energi

En malerisk by i Skotland er hjemsted for et lokalt fjernvarmefirma. I 2012 investerede en virksomhed, der er specialiseret i produktion af vedvarende energi fra bæredygtigt træ, 2,5 millioner pund i fjernvarmefirmaet. Da energipriserne i dette område er nogle af de højeste i Storbritannien, viste virksomhedens forslag til indførelse af energieffektive, omkostningsbesparende foranstaltninger sig attraktiv og beboere og virksomheder, såvel som det nærliggende destilleri tilsluttede sig derfor hurtigt fjernvarmeordningen.

En ny start

Som en del af indsatsen mod bæredygtighed installerede specialisten i det gamle energicenter en 3,5 MW biomassekedel, fødetank, turbine og nivelleringsbeholder, som alle ville give vedvarende varme og energi til anlægget.

For at identificere, hvor yderligere effektivitetsgevinster kunne findes, samarbejdede virksomheden med speciale i vedvarende energiproduktion tæt sammen med en førende leverandør af bygge- og supporttjenester. Denne virksomhed lavede aftale med Spirax Sarco om at designe og specificere energibesparende dampteknologi til det nyudviklede anlæg.
Udbyderen af bygge- og supporttjenester har været en fortaler for energimarkedet i årtier, og hjulpet både offentlige og private kunder med en række projekter inden for byggeservice, supporttjenester, facilitetsstyring, aircondition og el-krav.

De var overbevise om, at med destilleriets tilslutning til fjernvarmeordningen, var der reelt råderum til at sikre, at det nye varme- og el-system kunne bruges til gavn for lokalsamfundet, samtidig med at destilleriets ambition om at forsyne sit anlæg med pålidelig varme, kraft og strøm fra vedvarende kilder kunne realiseres fuldt ud.

Høje priser på brændstof har længe været et problem for visse områder af Skotland, hvor 56 procent af husstandene i højlandet alene kæmper for at betale deres energiregninger.

"Det er et problem, som egentlig ikke burde eksistere i det 21. århundrede, men det gør det," siger Martin Kent, Project Sales Support Manager hos Spirax Sarco. “Områder som højlandet eller fjerntliggende områder som Orkneyøerne kan blive hårdt ramt på grund af manglende valg af brændstof, mindre energieffektive bygninger og et mere ekstremt klima. Dette fører ofte til højere regninger end resten af Storbritannien."

Martin tilføjer: "Dette område har stadig en problematisk varme- og el-infrastruktur, hvor mange beboere er afhængige af oliedrevne teknologier for at holde varmen. Investeringen fra vedvarende energispecialister vil tjene samfundet og virksomheder som destilleriet for at gøre varme og el mere overkommelige."

Et grønnere dampsystem

Introduktionen af biomassekedlen til at forsyne fjernvarmeordningen i byen har sikret, at næsten 200 boliger kan nyde godt af en billigere og mere bæredygtig varmekilde.

Spirax Sarcos projektteam har nu indgået en aftale med leverandøren af byggetjenester, om at designe og specificere energibesparende dampteknologi til det nyudviklede anlæg, og arbejdet kunne påbegyndes.

Spiras Sarcos rolle i projektet var at sikre, at det nye dampsystem brugte så meget af den tilgængelige energi som muligt for at sikre, at biomassesystemet ville være i stand til at imødekomme både samfundets og det nærliggende destilleris behov.

Efter at have lavet en komplet designspecifikation med tegninger og en tilhørende rapport, udtænkte bygge- og supportfirmaet sammen med Spirax Sarco et 20 barg dampsystem, der inkorporerede et nyt nivelleringsanlæg med niveau-, damp- og kondensatkontrolsystemer, trykreduktionssystemer, dobbeltblok- og udluftningsventiler, damptilbehør og en trykreduktionsstation til dampturbinen.

Anlæggets styresystem reducerer trykket af dampen til 10 barg, før det forsyner nabodestilleriet, hvorefter resten af dampen ledes gennem en damp-til-vand varmeveksler, der genererer varmt vand til fjernvarme.

Med den tilførte damp er destilleriet i stand til at bruge varmen til at øge koncentrationen af ethylalkohol i vasken, når det har gennemgået gæring. Damp er en mere kulstoffattig, energieffektiv måde at opvarme den fermenterede vask på, fordi både den latente og sensible varme spredes ud i væsken. Desuden genbruger kondensatsystemet opsamlet kondensat fra processen for at producere varmt vand, hvilket gør det til en yderst bæredygtig løsning ved hjælp af bæredygtig energi.

Den investering, som specialisterne indenfor vedvarende energi har lavet, har virkelig kunne betale sig, og byen nyder nu godt af biomasseanlæggets bæredygtige metode til at skaffe varme og el via dets omfattende varmenetværk. Bygge- og supportleverandøren har siden installeret yderligere et forgasningsanlæg til destilleriet, som forventes at generere 1200 MWhe og 2000 MWhth om året fra vedvarende kilder.

"Det er en dejlig følelse at bidrage til et projekt som denne fjernvarmeordning, især når det gavner lokalsamfundet på den måde," siger Martin. "Ved at arbejde med nøgleinteressenter har vi været i stand til at udvikle et bæredygtigt, kulstoffattigt varmesystem til befolkningen i området og en vigtig del af byens arv. Denne ordning skal helt give varme til hjemmene og destilleriet, der producerer sin velkendte single malt, i mange år fremover. Jeg vil helt sikkert udbringe en skål for det!"