Optimoi lämmönsiirto elintarviketuotannossa:

win-win tuloksen saavuttaminen

Sustainable food and beverage systems 7

28/04/2025

Jos työskentelet elintarvike- ja juomateollisuudessa, monet edessä olevat haasteet ovat tuttuja. Vaikka ala on erittäin monipuolinen, on olemassa teemoja, jotka esiintyvät usein. Yli 650 ruoka- ja juomayritystä koskevassa kyselyssä havaittiin kaksi hallitsevaa ongelmaa. Ykköshuolenaihe varsinkin Pohjois-Amerikassa ja EMEA-alueella on taloudellinen epävarmuus ja nouseva inflaatio. Tämän seurauksena tehokkuuteen ja jätteiden vähentämiseen keskittyminen nostettiin ykköstavoitteeksi.

Korkeimman prioriteetin trendin osalta keskeinen tekijä oli kestävyys, ja lähes 40 % valitsi tämän laajan aiheen. Nämä makrovaikutukset elintarvike- ja juomateollisuuden käyttäytymiseen tulevina vuosina eivät ole ainutlaatuisia, mutta ratkaisevaa on, miten ala navigoi niiden keskellä.

Suurin huolenaihe, taloudellinen tilanne ja sen vaikutus liiketoimintaan, on vaikea ennustaa tai hallita. Päätrendi, kestävän kehityksen edistäminen, on asia, johon voidaan puuttua välittömästi, vaikka halutun tuloksen saavuttaminen vie aikaa.

Onneksi näillä kahdella on yhteinen perusta, ei vähiten tehokkuusaloitteiden ja kustannussäästöjen välinen vahva yhteys. On yleisesti hyväksyttyä, että energiatehokkuus on kustannustehokkain lähiajan hiilidioksidipäästöjen vähentämisstrategia. Joten kysymyksen on kuuluttava, hyödyntääkö toimintasi tämän todistetun lähestymistavan tarjoamia mahdollisuuksia?

Monille yrityksille energiatehokkuuden parantaminen ja siirtyminen uusiutuvaan sähköön voisivat olla merkittävimpiä lyhyen aikavälin toimia päästöjen vähentämiseksi.
Food and Drink Federation (FDF)134

Oletko jo päättänyt, että energiatehokkuus on avain prosessitehokkuuteen?

Omistautuneet asiantuntijamme ovat valmiita auttamaan parantamaan höyryjärjestelmääsi. Toimiminen tänään on ensimmäinen askel kohti tulevaisuuteen valmistautumista. Tässä on mitä Carbon Trustilla on tästä asiasta sanottavaa:

Fakta: Noin 10 % höyrykattiloissa tuotetusta lämmöstä voi kadota jakelujärjestelmän riittämättömän tai tehottoman eristyksen vuoksi.

Fakta: Yksi 3 mm:n reikä höyryjärjestelmässäsi voi maksaa 1 700 euroa vuodessa!

Muutoshalun osoittaminen kilpailevista vaatimuksista huolimatta

Asiakkaat alkavat vaatia enemmän todisteita kestävistä aloitteista ja toimista. Nykyään on tavallista, että suuret asiakkaat vaativat vuotuista kasvihuonekaasuinventaariota ja mahdollisesti julkistamaan ilmastoon liittyviä riskejä CDP:lle (Carbon Disclosure Project).

Vaikutukset ovat merkittäviä; esimerkiksi Isossa-Britanniassa elintarvike- ja juomateollisuus on maan suurin valmistussektori, jonka osuus koko teollisuudesta liikevaihdon perusteella laskettuna on 19 %.

Ruoka- ja juomasektorin kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärässä elintarvikkeiden jalostuksen osuus on suhteellisen vaatimaton – arviot vaihtelevat 3,3–6 prosentin välillä –, mutta valmistuksen päästöt tulevat olemaan omien 1- ja 2-päästöjen ensisijainen lähde.

Tästä syystä 30 % mainitsi energian ja veden kulutuksen vähentämisen tärkeimpänä kestävän kehityksen toimenpiteenä aiemmin mainitussa kyselyssä. Kuten usein väitetään, energiatehokkuus on ensimmäinen askel kohti hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja kustannussäästöt voisivat olla noin 30 prosenttia, entä loput 70 prosenttia vastaajista? 

Varmistamalla tehokkaan höyryn tuotannon ja jakelun energiakustannuksia voidaan alentaa 10-30 %.
Carbon Trust³

Odota tai tee kestäviä toimenpiteitä

Ainakin osa vastauksesta löytyy erilaisista lähestymistavoista energiatehokkuuteen. Yksi tapa on käsitellä sitä projektina ottamalla käyttöön reaktiivisia, "kertaluonteisia" aloitteita. Nämä ovat yleensä pääomavaltaisia, ja ne tulevat CapEx-budjetista, jotka eivät useinkaan tue pitkän aikavälin tehokkuushyötyjen saavuttamista.

Esimerkiksi silloin, kun höyryllä on keskeinen rooli prosesseissasi, mahdollisuus sähköistämiseen ratkaisee hiilenpoistohaasteen ja on siksi houkutteleva, mutta se ratkaisu voi olla heti hankala toteuttaa markkinoiden vielä kehittyessä ja tuotannon energiatehokkuuden nostaminen voi unohtua kokonaan.

Otetaan seuraava luettelo ruoka- ja juomalaitteista, jotka yleensä toimivat höyryllä: vaahdottimet, päällystimet, haihduttimet, vedenkeittimet, sulattajat, sekoittimet, epäsuorat uunit, pakkauslinjat, pastörointilaitteet ja retortit. Mikä on FDF:n mielestä todennäköisin ratkaisu? 'Hiilivapaa höyryntuotanto joko sähköhöyryntuotannon tai vaihtoehtoisten polttoaineiden kattiloiden (biomassa, biokaasu, vety) avulla.'

Tämä skenaario ei aina ole mahdollista nopeasti toteuttaa. Tällä ajalla voi olla dramaattinen vaikutus nykyiseen prosessien optimointiin, energiakustannusten säästöihin ja luoda vahva perusta tuleville hiilidioksidin vähentämispyrkimyksille.

Olemassa olevan laitoksen uusimisella tai polttoainelähteiden muutoksilla ei todennäköisesti ole suurta vaikutusta ennen vuotta 2030, ja monilla lämpökuorman vähentämismahdollisuuksilla on paljon lyhyempi takaisinmaksuaika, sillä ne tuovat pääomalle tuottoa ja lisää taloudellista ja hiilidioksidihyötyä ennen suuria muutoksia.
Food and Drink Federation⁴

On olemassa vaihtoehtoinen strategia: voit tarkastella energiatehokkuutta prosessina, jolla on alhaisemmat kustannukset, OpEx-budjetti, järjestelmällinen, jäsennelty lähestymistapa. Tämä tuottaa jatkuvia säästöjä, mikä edistää jatkuvan parantamisen kulttuuria. Se ei ole uusi strateginen energianhallinnan järjestelmä.  ISO 50001 on ollut käytössä yli vuosikymmenen ajan – mutta se jää usein huomiotta.

Niissä tapauksissa, joissa höyry säilyttää edelleen ensisijaisen asemansa valittuna lämpöenergian lähteenä, tämä toinen lähestymistapa tehokkuuteen on todennäköisesti optimaalinen vastaus kestävyyskysymykseen.

Optimointi: Välttämätön ensimmäinen askel missä tahansa höyryjärjestelmässä

Se, että tiedetään tarkasti, kuinka höyryjärjestelmän tulisi toimia huipputeholla, ja määritetään, missä energiatehokkuutta voidaan parantaa, ei yleensä ole "talon sisäistä" asiantuntemusta. Näin on erityisesti elintarvike- ja juomateollisuudessa, jossa on monia, usein kekseliäitä, höyryn käyttötarkoituksia tuotannon ensisijaisena lämmönlähteenä.

Edut riippumattoman kumppanin käyttämisestä energiatehokkuuden nostamiseen, johtavat paikallisesti räätälöityyn strategiaan, joka voi tuottaa konkreettisia tuloksia jo tänään.

Sekä lämmön että sähkön hiilestä poistaminen vähentäisi valmistuksen päästöjä yli 95 %. Sekä energia- että resurssitehokkuuden parantaminen pienentää tätä hiilidioksidipäästöjen vähentämishaastetta. Suurin osa jäljellä olevista päästöistä eliminoituisi siirtymällä kestävämpiin kylmäaineisiin.
Food and Drink Federation²

Kestävyysmatkastasi tulee ainutlaatuinen. Olemme päättäneet auttaa sinua saavuttamaan sen.

Aina kun höyryä käytetään elintarvike- ja juomateollisuudessa, kokemuksemme on korvaamaton. Alkuperäisistä höyryjärjestelmän katselmoinneista – järjestelmän kaikkien osien tutkimisesta – toteutukseen ja tulevaisuuden kartoittamiseen, olemme apunasi.

Oletko valmis hyötymään?