Biodiversity Day

Tibor Aradi, 23/05/2023

Biodiversity Day a magyar Spiraxnál!

A Duna Európa 2. leghosszabb folyója, egy igazán nemzetközi vízi út, amely tíz országon halad keresztül! Jó oka van annak, hogy Budapestet gyakran a Duna gyöngyszemeként emlegetik. A csodálatos magyar fővárosunk egy magával ragadó metropolis, gyönyörű folyami körutazási célpont, gazdag történelemmel, de mennyire elképzelhetetlen lenne a Duna folyó nélkül!

Azért, hogy, legalább egy szakasza, tiszta és műanyagmentes legyen, magyarországi csapatunk egy egész napos vízi takarítást vállalt :)  a mintegy 57,3 km hosszú Duna-ágban.  

A munka biztonságos elvégzéséhez kenukat és minden szükséges felszerelést biztosítottunk a cég lelkes dolgozóinak.

A hely ahol tevékenykedtünk az a Ráckevei-Duna-ág (Budapest alatt Dunaharasztinál levő kiindulási ponttal), aminek folyása szabályozva van, így a víz folyása lassú, biztonságos ezért különösen kedvelt a kajakosok, kenusok vízi túrázók vagy a horgászok körében.

Elsősorban azonban ennek a meglehetősen nagy dunai szigetnek az élővilága a fontos. A Ráckevei Duna-ág kiemelkedő jelentőségű természeti értéke a vízfelületének elsősorban északi részén található úszólápok. A Duna holtágai és lassabb – elsősorban alsó – folyásai növényi planktonban gazdagok. A gyorsabb folyószakaszokon ezek az élőlények ritkák, mivel a folyó sodrása magával ragadja őket.

Az itt élő vízi madarak is fontos szerepet töltenek be a Biodiverzitás megőrzése szempontjából is, mivel ritka és veszélyeztetett fajok is találhatóak itt.

Bízunk benne, hogy a tisztítási tevékenységünk hozzájárult ahhoz, hogy ezek az értékes élőlények továbbra is kedvelt fészkelő helyet találjanak a Ráckevei-Duna-ág szigeti növényzetében.

Ha csak fele annyira szeretnek itt fészkelni, mint amennyire a helyi Spirax Sarco csapata kedvelte ezt a nyílt vízen végzett hasznos Fenntarthatósági/Sustainability eseményt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a régió gazdag madárvilága továbbra is velünk marad, immár kevesebb műanyag hulladékkal terhelve. Létszámunkhoz képest, elég sok hulladék gyűlt össze.

Ne hagyjátok, hogy a hulladék tönkre tegye folyóinkat – minden kis lépés számít, hogy elinduljunk a fenntarthatóság útján!