Is er een verborgen ingrediënt in uw voedings-middelenproces?

Stoom in de voedingsmiddelenindustrie

16/04/2024

Stoom is de beste manier om warmte over te brengen in uw voedingsmiddelenfabriek. Maar het rechtstreeks injecteren van ongeschikte stoom in uw proces kan uw voedsel contamineren en de veiligheid, smaak en geur ervan beïnvloeden. Zelfs als stoom niet op uw verpakking staat, is het nog steeds een ingrediënt. 

De juiste stoomkwaliteit

Het rechtstreeks injecteren van ongeschikte stoom in uw proces is dus een risico. Zo bevat industriële stoom deeltjes- en chemische verontreiniging en wordt het daarom niet aanbevolen voor de voedingsmiddelenindustrie. Gefilterde of culinaire stoom is wel geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie omdat het de meeste deeltjes verwijdert. Het verwijdert echter geen potentiële chemische verontreiniging in de stoom of waterdruppels. Zuivere stoom of clean steam daarentegen elimineert het potentiële risico van zowel deeltjes- als chemische verontreiniging. Dit door gebruik te maken van voedingswater van hoge kwaliteit zonder ketelchemische toevoegingen. Daarom is “zuivere stoom” de aanbevolen optie voor directe stoominjectie. 

Steam as an ingredient

Gefilterde stoom dankzij de CSF16

CSF16 filters zijn horizontale, in-line, zeer efficiënte afscheiders en zijn ontworpen en vervaardigd om deeltjesverontreiniging uit stoomsystemen te verwijderen. Wanneer uitgerust met een 5 micron filterelement van gesinterd austenitisch roestvast staal, zijn ze in staat om 95% van de deeltjes van 2 micron en groter te verwijderen, in overeenstemming met de vereisten voor de productie van culinaire stoom. Dit product voldoet aan EC1935:2004 en EC2023:2006.

Beoordeel uw stoomkwaliteit en -risico's

Met een audit kunnen wij u helpen met het detecteren en minimaliseren van mogelijke contaminatierisico's in uw stoomsysteem:

Stap 1: het identificeren van gevaren door een volledige risico-analyse van uw stoomsysteem

Stap 2: het implementeren van corrigerende maatregelen die het risico op contaminatie verminderen

Stap 3: best practices toepassen en productkwaliteit verbeteren

Neem vandaag nog contact op met een Spirax Sarco Engineer.

Neem contact op

Wij staan u bij in het behalen van uw bedrijfs- en duurzaamheidsdoelstellingen