Stoom in de voedingsindustrie: een ingrediënt?

Hoe borgt u de kwaliteit van stoom in een voedingsinstallatie?

Pasta Production

De kwaliteit van stoom wordt opgedeeld in 3 verschillende klassen, op basis van de stoomzuiverheid: industriële stoom, culinaire stoom en zuivere stoom. Er bestaat ook nog een 4e klasse: pure stoom. Deze wordt echter niet gebruikt in de voedingsindustrie en wordt hier dus niet verder besproken. 

Afhankelijk van uw vereisten en het einddoel van de stoom, dient uw keuze te vallen op 1 van deze 3 soorten stoom. Hieronder lichten we de verschillen toe. 

De juiste stoomkwaliteit voor de juiste toepassing

Klik op de soort stoom om meer te weten.

Zuivere stoom

Culinaire stoom

Industriƫle stoom

Zuivere stoom

Zuivere stoom voor de voedingsindustrie wordt opgewekt in een EC1935/2004 gecertifieerde stoomgenerator. Gedurende het hele traject wordt het voedingswater en de zuivere stoom aanzien als een ingrediënt voor voedingsmiddelen en dranken. Ook het leidingwerk en alle componenten in dit stoomnetwerk moeten conform EC1935/2004 en geen bron van contaminatie zijn. 

Hierdoor verzekert u een zeer goede zuiverheidsgraad, die uw stoom geschikt maakt om als voedselveilig ingrediënt te gebruiken in uw voeding en dranken. Zuivere stoom mag in direct contact komen met uw product en hierin zelfs geïnjecteerd worden. 

Culinaire stoom

Culinaire stoom vertrekt van industriële stoom die door een hoog efficiënte filter gestuurd wordt. Daarom wordt culinaire stoom soms ook “gefilterde” stoom genoemd. Deze filter verwijdert de opgebouwde fysieke contaminatie. De filter zelf heeft een EC1935/2004 certificaat, aangezien de stoom als ingrediënt wordt beschouwd vanaf de filter. Potentiëele chemische contaminatie moet op andere plaatsen in het stoomnetwerk onder controle gehouden worden.  

Culinaire stoom is voedselveilig en mag zodoende gebruikt worden in uw voedingsproces. Het mag hierbij in direct contact komen met uw voeding en dranken.

Industriƫle stoom

Stoom die in een traditionele stoomketel wordt opgewekt noemen we “industriële stoom”. Dit type stoom wordt veelvuldig in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt, maar enkel bij indirect contact met de voeding. Industriële stoom is namelijk niet geschikt voor direct contact met de voeding. In het stoomnetwerk is immers op verschillende plaatsen chemische of fysieke contaminatie mogelijk. Door dit contaminatierisico is gecondenseerde industriële stoom niet van drinkkwaliteit. Zelfs niet wanneer de stoomketel gevoed wordt met drinkwater.