Onderweg naar een groenere toekomst

Bereik quick wins in uw stoominstallatie

BEREKEN HET RISICO VAN UW CONDENSPOTTEN

Stoom is een inherent natuurlijk medium. Het is vertrouwd. Iedereen begrijpt het door zijn eenvoudige essentie; kokend water. Maar het bezit enkele volledig unieke eigenschappen. Daarom groeide het doorheen de industriële geschiedenis uit tot de eerste keuze voor het aanleveren van thermische energie en aandrijfenergie. Stoom transporteren doorheen een systeem, een gebouw of een proces verloopt veilig, wetende dat het gewoon water in gasvorm is maar met veel hogere thermische kwaliteiten. 

Hoe meer de technologie zich ontwikkelt, hoe duurzamer stoom zal worden – kijk maar naar groene opwekking en thermische batterijen. Zo haalt stoom zijn energie uit hernieuwbare bronnen, en wordt het proces geoptimaliseerd dankzij de digitale evolutie. Stoom heeft reeds lange tijd zichzelf bewezen als energiebron in verschillende toepassingen en sectoren, zoals de gezondheidszorg, farmaceutica, energie, voeding en dranken. Nu bedrijven steeds voor complexere energie- en duurzaamheidsuitdagingen staan, is de nood aan duurzame oplossingen hoger dan ooit. Michael Hyde, Business Development Manager Noord-Europa bij Spirax Sarco, geeft inzichten in wat we vandaag kunnen doen om uw stoomsysteem te optimaliseren. 

Begrijp het startpunt van uw installatie

Het zou een continue focus moeten zijn: hoe werken uw stoomsystemen momenteel? Werken ze doeltreffend en efficiënt? Zelfs wanneer u overweegt signifcante werken uit te voeren gericht op duurzaamheid en energie, is het belangrijk om het startpunt van uw installatie te kennen – de basis energie consumptie. Het optimaliseren van de efficiëntie van uw stoomsysteem kan zomaar eenvoudiger dan verwacht zijn. Er zijn verschillende opties om tot optimalisatie te komen: 

  • De vraag laten dalen, dankzij beter management en preventief onderhoud van uw installatie
  • Zorgen voor goede praktijken in uw stoomsysteem om de consumptie te minimaliseren
  • Plaatsen waar energie verloren gaat aanpakken, door middel van warmterecuperatiesystemen en -technieken
  • Stoomkwaliteit onderhouden voor een maximale procesefficiëntie
  • Metingen uitvoeren zodat de performantietrend gekend is en deze geoptimaliseerd kan worden.

Maar hoe begint u hieraan? Een goed startpunt is het bekijken van uw condenspottenpopulatie, deze vormt de belangrijkste link in de stoom- en condensaatcyclus. We weten dat condensaat en lucht verwijderen uit uw stoomsysteem noodzakelijk is, en het terugvoeren van condensaat naar het ketelhuis het energieverbruik optimaliseert. Een gezonde condenspottenpopulatie zorgt voor een effectieve evacuatie van condensaat uit uw stoomsysteem, waardoor het hergebruikt kan worden. Een cruciale factor voor een gezonde condenspottenpopulatie is een managementprogramma. Dit draagt bij tot een lagere energieconsumptie, het behoud van productkwaliteit en een hogere productiviteit.

Een stap in de goede richting

Van condensstraten tot specificieke toestellen, condenspotten zijn één van de meest effectieve besparende maatregelen. Dus hoe kan een efficiënt condenspottenmanagement u helpen? Er zijn 4 belangrijke voordelen:

  1. Gezondheid en veiligheid
    Net als andere nutsvoorzieningen in uw installatie (vb. water en elektriciteit), dient een stoomsysteem goed beheerst te worden om een veilige werking te garanderen. Correct ontworpen en werkende condenspotten zullen condensaat doeltreffend uit het systeem verwijderen. Hierdoor worden mogelijk gevaarlijke situaties, zoals leiding- of componentfalen, geëlimineerd. 
  2. Productiviteit en procesverbeteringen
    Correct functionerende condenspotten laten het stoomsysteem toe om thermische energie daar te krijgen waar het nodig is voor het efficiënt werken van procestoepassingen. Condensaat in de stoomtoevoer kan de werking van toepassingen beïnvloeden, waardoor problemen zoals trage opstarttijden en slechte warmteoverdracht optreden. Door condensaat uit het systeem te verwijderen kan de stoom op een effectieve manier zijn taak in het proces uitvoeren. 
  3. Duurzame energiebesparingen en verminderde koolstofuitstoot
    Condensaat bezit doorgaans ongeveer 25% van de bruikbare energie van de stoom waaruit het ontstaat. Door dit terug te brengen naar de voedingswatertank van de ketel kunnen duizenden euro’s per jaar energie bespaard worden. Daarnaast is minder vers vervangwater nodig en is er minder nood aan prijzige chemicaliën om het verse water te behandelen. 
    Condensaat verwijderen van het stoomsysteem en terugbrengen naar de voedingswatertank vermindert ook de nood aan ketelspui, wat gebruikt wordt om de concentratie opgeloste stoffen in de ketel te beheersen. Hierdoor gaat minder energie verloren uit de ketel tijdens het spuiproces – wat ook weer bijdraagt tot uw algemene duurzaamheidsdoelen.
  4. Lagere levensduurkosten
    Door ongewenst condensaat te verwijderen uit het systeem verlaagt het risico op schade door problemen als waterslagen of corrosie. Condenspotten verwijderen het condensaat eens het zich vormt, waardoor de stoomkwaliteit in het systeem beter is en het leidingwerk en de toestellen beschermd zijn tegen erosie en corrosie.

Doeltreffend condenspottenmanagement in de praktijk. U hoeft ons niet gewoon op ons woord te geloven...

De statistieken spreken voor zich. Als voorbeeld nemen we een olieraffinaderij die wou focussen op lagere energiekosten, lagere koolstofuitstoot, betere veiligheid en hogere productieperformantie. Spirax Sarco ingenieurs voerden een volledig project uit, waaronder een condenspot- en energie-audit op de site. Hieruit bleek dat 20% van de condenspotten faalde, wat resulteerde in significante energieverliezen. We installeerden nieuwe condenspotten, waardoor de olieraffinaderij meer dan 100 000€ op 12 maanden bespaarde, met een terugverdienperiode van 16 maanden. 


Een ander voorbeeld? Laten we de grootste voedselfabriek in Europa nemen. De Heinz fabriek in Wigan produceert voeding in blik voor de UK en Europa; soep, gebakken bonen, pasta en pudding. De on-site energiecentrale genereert tot 140 ton stoom per uur, gebruikt om de banden voor de blikken aan te drijven. Om hun koolstofuitstoot te beperken en energie te besparen, werkte Heinz samen met Spirax Sarco om een condenspottenmanagementprogramma op te starten in de Wigan site. Dit volgde op het succes van een voorgaande, éénmalige condenspottenaudit, waardoor zoveel energie en behandeld water bespaard werd dat de investering zich op minder dan 9 maanden had terugbetaald. 
Spirax Sarco ingenieurs voerden iedere 6 maanden een audit uit; iedere condenspot werd gecontroleerd, getagd en de toestand werd genoteerd. “Na de initiële audit van Spirax Sarco, maakten ze een conservatieve schatting van de besparingen. Uiteindelijk bespaarden we veel meer,” zegt Barry Aspey, Utilities Manager bij Heinz. “Hierdoor hebben we besloten om een programma van 3 jaar op te starten. Als de nieuwe inschattingen van energieverbruik correct zijn, zal het programma van uitstekende waarde zijn, en zullen we 4% energieconsumptie kunnen reduceren en onze koolstofuitstoot met 200 ton per jaar kunnen verlagen.”


Zou u gelijkaardige resultaten kunnen bereiken? De eerste stap op onze weg naar een groenere toekomst is zorgen dat alle systemen correct werken en volledig geoptimaliseerd zijn – vaak zijn dit zelfs de ‘quickest wins’.  

 

VUL DEZE VRAGENLIJST IN, EN ONTVANG UW CONDENSPOTTENAANBEVELINGEN ONMIDDELLIJK IN UW MAILBOX.