Energie herwinning

Zet uw stoomverlies om in een win!

Stoompluim in industrie

Stoomverlies is nog steeds veelvoorkomend in de (voedings)industrie. Stoompluimen rond een industrieel gebouw zorgen voor energieverlies en imagoschade. Men is zich namelijk meer en meer bewust van de impact op het milieu. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat de kost geassocieerd met stoomverliezen steeds hoger wordt. Pakt u uw stoomverliezen aan? Dan levert dit al op korte termijn winst op. Deze projecten komen bovendien in vele gevallen in aanmerking voor subsidies. 

Spirax Sarco helpt u uw stoompluim nuttig te gebruiken. We ontzorgen u graag volledig. 

Meting van uw energieverlies

In een eerste stap meten we hoeveel energie u verliest, via een stoompluimmeting. Samen met u bespreken we een meetstrategie om een goed beeld te krijgen van het aantal kWh en de hoeveelheid water die u op jaarbasis verliest. 

Optimalisatie door middel van engineering

Daarna gaan we op zoek naar een zogenaamde ‘heat sink’ of toepassing waarin u deze warmte kunt hergebruiken. We bekijken voor u welke aanpassingen nodig zijn om de energie zo efficiënt mogelijk terug in een nuttig proces te gebruiken. We berekenen hierbij ook de kosten om deze aanpassingen te maken. Samen met de meting uit stap 1 verkrijgt u zo een betrouwbare terugverdientijd. 

Uitvoering van de werkzaamheden

Spirax Sarco levert de componenten (warmtewisselaar, appendages, debietmeters, ...) die nodig zijn in de geoptimaliseerde installatie. We begeleiden verder het project en ondersteunen de contractor die de werken uitvoert.

Opvolging

Na afloop van het project zorgen we voor de nodige opvolging. We begeleiden eventuele subsidieaanvragen, voorzien tijdig onderhoud en houden in het oog dat de procescondities geen onverwachte wendingen nemen. 

Podcasts

Luister naar onze Engelstalige stoompodcastserie over energie- en waterbesparingen. In korte fragmenten leert u bij over efficiënt recycleren van warmte. Ook reduceren van zichtbare en CO2-uitstoten en het controleren van veiligheids- en gezondheidsrisico’s komen aan bod. 

Beluister de podcasts

E-guide

Deze handige E-guide helpt bedrijven in de voedings- en drankenindustrie op weg naar een zuinigere toekomst. U leest waar stoompluimen vaak ontstaan, en hoe u deze kunt hergebruiken. 

Download de E-guide