Gas besparen? Een jas voor uw stoominstallatie!

Isolatiemantel

"Een snelle rekensom geeft ons een terugverdientijd van een jaar.
Één van de meest effectieve quick-wins dus."

Loop eens door uw stoominstallatie: Ziet u veel blootliggende stoomcomponenten? Dan ziet u zeker en vast ook de euro’s in het rond vliegen… In stoominstallaties zien we wel vaker dat de leidingen geïsoleerd zijn, maar de appendages niet. Wist u echter dat 25% van de energieverliezen net via deze appendages verloren gaat? En toch is er zo een eenvoudige oplossing…

We illustreren even met een voorbeeld hoe eenvoudig de oplossing is. We nemen een samengebouwde ontwateringspost (type STS17.2 DN25): een compacte oplossing om op een veilige en efficiënte manier condensaat af te voeren. Deze werkt 8736 uren per jaar – met andere woorden: continu. Warmte-afgifte van deze STS17.2 als je deze niet isoleert? 0,75 kW/h.  Rekening houdende met een gasprijs van 35 €/MWh, vliegt 230 € per jaar vrij de ruimte in. Kostprijs van een isolatiemantel: 233 € (in 2022). Een snelle rekensom geeft ons een terugverdientijd van een jaar. Één van de meest effectieve quick-wins dus.

Daarenboven levert een isolatiemantel tal van andere voordelen.

  • Het beschermt uw personeel tegen verbrandingsgevaar, aangezien de hete componenten niet bloot liggen om aan te raken. 
  • De mantels zijn eenvoudig te (de)monteren, zodat onderhoud snel kan uitgevoerd worden. 
  • Tot slot dempt de isolatie het geluidsniveau van de geïsoleerde appendages. 

Klinkt interessant, toch? Een woordje extra uitleg over onze isolatiemantels:
Spirax Sarco beschikt over voorgevormde isolatiemantels voor al onze componenten (die geïsoleerd mógen worden uiteraard). Deze worden volledig op maat van de component gemaakt, en kunnen eenvoudig met velcro sluitingen en spanbanden ge(de)monteerd worden. Ook voor volledige systemen kunnen we een isolatiepakket aanbieden. De mantels kunnen temperaturen aan tot 315°C (type IJ) of 700°C (type IJ-H). Voor stoomsystemen in de petrochemische sectoren, zijn mantels verkrijgbaar bestand tegen zuren en basen. Over levertermijnen hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. De isolatiemantels voor het merendeel van onze producten hebben wij steeds op voorraad – ready to use. 

Neem gerust contact op indien u meer informatie wenst.