Inleiding: word een Vakbekwaam Persoon Stoominstallatie

Opleiding

Lecture theatre

Details

  • Duur: 1 dag, 09:00 - 17:00
  • Deelname inclusief examen: 599,00€ - excl. BTW
  • Deelname exclusief examen: 519,00€ - excl. BTW

Nieuwe cursus

Deze inleidingscursus is nieuw vanaf 2023. 

Deze vervangt onze voorgaande inleidingscursussen, nl. 'Inleiding', 'Inleiding: VPS' en 'Veilig werken met stoom'.

Doelgroep

Energie-, project en onderhoudsverantwoordelijken, techniekers, installateurs, pijpfitters

Gewenste voorkennis: Geen

Programma

Stoom komt in veel bedrijven voor. Maar... wie kent er eigenlijk écht iets over? Wie begrijpt de gevaren en weet hoe je veilig met stoom kan omgaan? Er wordt je weinig hierover bijgebracht op de schoolbanken. Vaak is het ervaren in de praktijk of ‘van horen zeggen’ van je ervaren voorganger.

Met deze inleidende cursus rond stoom willen we u zelf van een nodige basiskennis voorzien. Één gestoeld op een licht theoretische achtergrond, zodat u begrijpt hoe stoom en condensaat zich precies gedragen. Zodat ook u er op een veilige manier mee kan omgaan. We bekijken welke verschillende componenten allemaal nodig zijn in een stoom- en condensaatsysteem, hoe ze (samen)werken en hoe u ze (veilig) bedient. In deze opleiding komen deze thema’s aan bod:

  • Druk & temperatuur
  • Verschillende soorten stoom
  • Hoe ziet een goed stoom- en condensaatnetwerk eruit?
  • Waar kan het foutlopen? Herkennen van onveilige situaties.
  • Waterslag
  • Condenspotten

Deze opleiding is de ideale voorbereiding om achteraf deel te nemen aan het examen “Vakbekwaam Persoon Stoominstallatie: Verbruik”, een initiatief van het Stoomplatform Nederland. Zie het als een soort VCA certifiëring, maar dan op stoomgebied. Spirax Sarco is erkend als officiële opleider tot deze certifiëring, de module Verbruik, voor iedereen die werkt met de stoominstallatie in het productieproces.

Om het certificaat te halen, dient een examen te worden afgelegd. De cursus zelf gaat door van 9u tot 16u30; nadien geven we u de mogelijkheid dit examen meteen ter plekke af te leggen. Daartoe komt een extern, onafhankelijk examenbureau het examen afnemen. Het betreft een digitaal examen met meerkeuzevragen. U weet meteen of u geslaagd bent. Indien een herkansing nodig is, kan u op eigen initiatief en kost het examen opnieuw doen achteraf, op verschillende locaties in Nederland. Wanneer u geslaagd bent, ontvangt u nadien het certificaat, wat 5 jaar geldig is.

Het is raadzaam deel te nemen aan het examen, om uw eigen opgedane kennis te toetsen. Deelname is echter niet verplicht. U kan er ook voor kiezen na de cursus meteen huiswaarts te keren. Bij niet-deelname aan het examen wordt de cursusprijs verminderd met €80. Dit dient op voorhand te worden aangegeven op het inschrijvingsformulier.

Beschikbare opleidingen

Datum Code Locatie Beschikbaarheid
07/10/2024 BEIV6
Gent, BE
max. 30 deelnemers Inschrijven
08/10/2024 BEIV7
Gent, BE
max. 30 deelnemers Inschrijven
14/10/2024 BEIV8
Westerlo, BE
max. 20 deelnemers Inschrijven
15/10/2024 NLIV5
Ridderkerk, NL
max. 20 deelnemers Inschrijven
17/10/2024 NLIV6
Gilze-Tilburg, NL
max. 20 deelnemers Inschrijven
21/10/2024 NLIV7
Breukelen, NL
max. 20 deelnemers Inschrijven

Inlichtingen en inschrijvingen