De opmerkelijke toename van hernieuwbare energiebronnen is hoopgevend. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) heeft onlangs vastgesteld dat de wereld tegen 2030 meer dan 5.500 gigawatt (GW) aan nieuwe capaciteit zal toevoegen. Dat is bijna drie keer zoveel als de toename tussen 2017 en 2023.
Voor elk bedrijf dat zijn thermische energieprocessen CO2-vrij wil maken, lijkt het misschien logisch om te wachten tot elektrificatie van uw systeem een realistisch voorstel wordt. Want wanneer alles nu goed werkt, lijkt het aantrekkelijk om gewoon te wachten tot de alles-in-een oplossing er is.
De weg naar duurzaamheid is echter niet zo eenvoudig. Bij alle onderzoeken die zijn gedaan naar de beste manier om net zero te bereiken, wordt ervan uitgegaan dat elektrificatie en efficiëntie zullen samengaan om net zero doelstellingen te bereiken.
Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft een plan opgesteld voor de decarbonisatie van industriën, hierbij wordt energie-efficiëntie gezien als cruciaal: “het is de meest kosteneffectieve optie voor het verminderen van broeikasgasemissies op de korte termijn”. Dit wordt ook benadrukt in Artikel 3 ‘Energy Efficiency First Principle (EE1)’ van de Europese Unie dat onlangs werd geïntroduceerd en een vereiste is voor alle lidstaten (de herziene Energy Efficiency Directive (EED 2023)).
U vraagt zich misschien af waarom er zo'n nadruk ligt op efficiëntie, gekoppeld aan energiebesparing, en hoe dit van invloed is op net zero verplichtingen.
Het eenvoudige antwoord is dat het werkt.
In de periode 2000-2022 hebben energiebesparingen (voornamelijk technische) gecompenseerd voor een door activiteiten gedreven toename van het eindenergieverbruik in de EU.¹ In de afgelopen 10 jaar heeft meer dan 50% van de landen een jaarlijkse verbetering van de energie-intensiteit met 4% ten minste drie keer behaald.²
Het IEA onderstreept het belang om nu te handelen op het gebied van efficiëntie. Kijk naar de volgende grafiek, afkomstig uit de Net Zero Roadmap. Hierin kan u zien dat energie-efficiënte in combinatie met het verlagen van de energievraag het potentieel heeft om ten minste een kwart van de totale cumulatieve CO2-emissiereducties te realiseren. Merk ook op dat deze zowel voor als na 2030 belangrijk zijn, terwijl de meeste gunstige elektrificatie na een jaar plaatsvindt.
CO2 emissions reductions by mitigation measure in the NZE Scenario, 2022-2050 (IEA)
Dit zijn cumulatieve besparingen, geen reeks van of/of opties. Alleen door te streven naar optimalisatie, beheer en uiteindelijk decarbonisatie kunnen we hopen het gewenste resultaat te behalen van een net zero toekomst.
Dit overzicht van de zes pijlers die nodig zijn om klimaatneutraliteit tegen 2050 te bereiken, versterkt deze aanpak en toont duidelijk het belang van energie-efficiëntie en -besparing in combinatie met elektrificatie. Samen dragen ze voor 45% bij aan de totale vermindering van broeikasgassen die nodig is.
Source: (left) Fraunhofer ISI (right) IRENA
De pijlers tussen de twee schema’s zijn enigszins aangepast. De linkerkant geeft prioriteit aan energiebesparing en -efficiëntie, aangezien de mogelijkheden hier al beschikbaar zijn om uit te gebruiken. Belangrijk is dat deze zullen helpen om de latere impact van hernieuwbare energiebronnen (naarmate de capaciteit toeneemt) en elektrificatie (naarmate aan de fysieke implicaties van de toegenomen vraag naar elektriciteit wordt voldaan) te verbeteren door verschillende opties om voldoende capaciteit te hebben.
Er is een subtiel, maar belangrijk onderscheid tussen het veelgebruikte “efficiëntie” en onze nadruk op “optimalisatie” in de duurzaamheidsreis. Terwijl het eerste zich richt op het bereiken van wat gewenst is zonder tijd, materialen of energie te verspillen, impliceert optimalisatie de extra stap om een proces zo perfect, functioneel of effectief mogelijk te maken. Daarbij komt nog de nuance van continue verbetering.
Door deze benadering van thermische energiesystemen zullen ze beter gepositioneerd zijn om maximaal voordeel te halen uit de latere ontwikkelingen in hernieuwbare energievoorziening en potentiële elektrificatie.
¹: ODYSSEE Database, Decomposition Tool
²: IEA: World Energy Balances
With thanks to the Energy Efficiency Academy webinar, The role of Energy Efficiency First in climate policy: A complement, not a contradiction
Condensaat terugvoeren naar het ketelhuis is essentieel voor de efficiëntie van uw stoominstallatie. Wij hebben de juiste pomp voor uw toepassingen.
Compleet gamma regelkleppen voor elke toepassing.
Het efficïent afvoeren van condensaat en lucht is essentieel voor uw installatie. Het terugvoeren van condensaat naar het ketelhuis verhoogt het rendement. Wij hebben de juiste condenspot voor uw toepassing en de mensen die u adviseren bij die keuze.
Set filter / drukregelaar met hoge efficiëntie voor perslucht.
Een complete reeks compacte terugslagkleppen voor praktisch elke toepassing.
In de gemiddelde brouwerij staat de stoomketel in voor ongeveer de helft van het energieverbruik en een aanzienlijk deel van het waterverbruik. Als wereldleider in stoom- en condensaatoplossingen, heeft Spirax Sarco de expertise om uw processen in de brouwsector te optimaliseren.