Afsluiters

Veiligheid in uw stoominstallatie

Bellows Sealed Stop Valve Installation

03/03/2020

Afsluiters: essentieel voor het veilig afsluiten van uw stoominstallatie

Iedere installatie waar een fluïdum doorheen stroomt, moet op sommige punten afgesloten kunnen worden. Dit geldt dus ook voor stoomsystemen. Hierdoor wordt de veiligheid gegarandeerd tijdens verschillende situaties: omleiden van de stroming, shut-down van het proces en onderhoud.

Het kiezen van de juiste afsluiter heeft een gunstige invloed op:

 • Veiligheid voor installatie
 • Voldoen aan geldende wetgevingen
 • Energiebesparing
 • Bedrijfszekerheid
 • Veiligheid voor personeel

Geen enkel (stoom)systeem is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om steeds af te wegen welke afsluiter het meest geschikt is voor uw toepassing. Voor stoomsystemen wordt niet enkel een onderscheid gemaakt tussen stoom en condensaat maar zijn de procescondities, zoals temperatuur en druk, heel belangrijk.

 Volgende afsluiters worden hoofdzakelijk gebruikt:

 • Balgmembraanafsluiter (type BSA)

  Deze klepafsluiter is uitgerust met een balgmembraan zodat er geen lekkage langs de klepsteel naar buiten is. Hierdoor is er geen energieverlies en is het personeel beschermd tegen verbranding. Dit type klepsteelafdichting zorgt er ook voor dat deze afsluiter onderhoudsvrij is. De afsluiter kan door middel van het handwiel langzaam geopend en gesloten worden, waardoor uw systeem veilig en efficiënt op druk en temperatuur gebracht wordt. Dit alles maakt deze afsluiter de eerste keuze voor stoomtoepassingen.

 • Double block en bleed afsluiter (type DBB3)

  Een double block en bleed afsluiter bestaat uit twee balgmembraanafsluiters in serie, met een aflaat-aansluiting tussen beide. Deze dubbele afsluiting voorziet een extra veiligheid zodat de toevoer zeker op een veilige manier afgesloten wordt. Met behulp van de aflaat-aansluiting kan de druk tussen beide klepafsluiters eenvoudig afgelaten worden. De dubbele block en bleed DBB3 afsluiter is een compacte en eenvoudig te installeren oplossing, doordat deze dezelfde inbouw hebben als één conventionele afsluiter.

 • Kogelkraanafsluiter (type M10S / M21SI)

  De eerste keuze als afsluiter voor condensaattoepassingen. Naast de compacte bouw, maakt de zelfreinigende werking dit de ideale afsluiter voor condensaat. De kwartslag bediening garandeert een snelle opening en sluiting van de afsluiter. Bij het openen wordt snel het volledige debiet doorgelaten. Dankzij de grote doorlaat is er een kleine drukval.
  Indien voorzien van een ISO platform zijn ze eenvoudig te vergrendelen en / of te automatiseren.

 • Elektro-pneumatische kogelafsluiter (type M21SI / BVA300 / EV141)

  Waar manuele kogelafsluiters voornamelijk gebruikt worden op condensaattoepassingen, wordt de elektro-pneumatische versie ook gebruikt op stoom. Door het snel sluitende en openende mechanisme kunnen ze gebruikt worden voor het snel en effectief automatisch sluiten van een stoomnet, bijvoorbeeld als beveiliging. Dit type afsluiters wordt aangedreven door een persluchtmotor voorzien van een magneetventiel. De 100 % afdichting, compacte samenbouw en het snel openen / sluiten maken dit het ideale type afsluiter voor applicaties waar snel geschakeld moet kunnen worden.

In stoomtoepassingen worden afsluiters vaak in een typische volgorde geplaatst.
Eerst wordt het stoomnet goed afgesloten door middel van een balgmembraanafsluiter type BSA of double block en bleed type DBB3. Hierdoor kan het systeem na stilstand geleidelijk en veilig op temperatuur en druk gebracht worden. Na de manuele afsluiter wordt een automatische kogelafsluiter voorzien, zodat de stoomtoevoer snel, efficiënt en veilig kan afgesloten worden indien snelle actie vereist is. Tenslotte kan, afhankelijk van de toepassing, vóór de stoomverbruiker nog een manuele afsluiter geplaatst worden, voor onderhoudsdoeleinden van tussenliggende componenten. Zo verzekert u een veilige situatie waarbij terugstroming wordt uitgesloten.

Heeft u nog vragen over de werking van afsluiters? Wenst u een bezoek om na te gaan waar uw installatie veiliger kan worden? Neem contact met ons op!

Overzicht van onze afsluiters

Meer informatie over de verschillende types afsluiters, vindt u terug in dit overzicht.

Overzicht afsluiters

Een veilige en effectieve afsluiter

De SafeblocTM DBB3 biedt een snelle én compacte manier voor een veilige en effectieve dubbele afsluiting. 

Ontdek hier waarom

Afsluiters

Spirax Sarco helpt u uw stoomapparatuur veilig te onderhouden met een breed gamma aan stoomafsluiters. 

Neem contact op

Wij staan u bij in het behalen van uw bedrijfs- en duurzaamheidsdoelstellingen