Looking for Spirax Sarco products and services?

Miten ilmastohätää käsitellään terveyshuollossa

Kestävän kaasun säästäminen tulevaisuudelle

29/08/2023

Jos sinulta kysyttäisiin, mitkä ovat suurimmat kasvihuonepäästöjen aiheuttajat, maailman terveydenhuoltojärjestelmä olisi tuskin kovin korkealla listallasi. Näin ei kuitenkaan ole. Koska kyseessä on asia, jota tarvitaan yleismaailmallisesti, sillä on merkittävä vaikutus. . 

“Terveydenhuolto muodostaa jopa 4,4 % maailmanlaajuisista nettoilmastopäästöistä. Jos se olisi valtio, se olisi planeetan viidenneksi suurin ilmastonsaastuttaja.”¹ 

Terveydenhuoltoala tunnistaa, että ilmastonmuutos on myös tärkeä tekijä ihmisten terveydelle, koska se on "...suurin terveysuhka, jonka maailma on kohdannut tällä vuosisadalla"2. Kun muistat COVID-19-pandemian vaikutukset, tämä on uskomaton arviointi. 

Ei ole yksinkertaista tehdä sairaaloista kestäviä 

Kuvittele, että joku tulee kotiisi suorittamaan energiatarkastusta. Tulosten mukaan sinun on vaihdettava lämmintä vettä ja keskuslämmitystä tuottava kattilasi, jotta kotisi olisi kestävä. Sinun pitäisi hankkiutua eroon jääkaappi-pakastimestasi, pyykinpesukoneestasi, kuivausrummustasi ja astianpesukoneestasi, ja korvata ne energiatehokkaammilla laitteilla. Uunin on myös mentävä, ja hella on myös uusittava. Ja tämän täytyy kaiken tapahtua nyt, ilman viiveitä 

Onko sinulla varaa tehdä tämä kaikki kerrallaan? Se on epätodennäköistä. Tästä huolimatta, tämä on dilemma, jonkaa sairaalat ja terveyshuolto kohtaavat, kun ne ponnistelevat löytämään välittömiä tapoja ryhtyä kestävimmiksi. Monille, erityisesti suurille yli 300 vuodenpaikan sairaaloille, höyry on ollut välttämätön osa niiden päivittäistä toimintaa jo vuosikymmenten ajan. Se on tarjonnut lämpöenergiaa lukuisille välttämättömille tehtäville, joista mistään ei voi luopua yön yli.  

Höyry saadaan yleensä keskuskattilahuoneesta ja se tarjoaa energiatehokkaimman tavan lämmittää suuria, usein monikerroksisia rakennuksia. Se varmistaa, että lämmintä vettä on saatavilla kaikkiin tarpeisiin ja sillä on äärimmäisen tärkeä rooli elintärkeiden lääketieteellisten välineiden steriloinnissa. Ja tällä hetkellä se toimii todennäköisimmin kaasulla (öljy toimii joskus varajärjestelmänä), joka on kasvihuonepäästöjen pääasialliseksi edistäjäksi katsottu fossiilinen polttoaine. 

Höyryn käytön vaikutus terveydenhuoltoon ei koske ainoastaan sairaaloita. Lääketeollisuus luottaa siihen myös varmistaessaan, että lääkkeet, rokotteet, tabletit ja voiteet ovat mahdollisimman turvallisia ja tehokkaita. 

Kuvittele niitä valtavia menoja ja keskeytyksiä, jotka olisivat edessä, jos kyseinen infrastruktuuri poistettaisiin ja korvattaisiin jollain muulla. Muista, että tämä saattaisi tarkoittaa sitä, että laitos suljettaisiin useaksi kuukaudeksi työn suorittamista varten. Ei potilashoitoa, ei leikkauksia, ei kriittistä terveydenhuoltoa. Se on kestämätöntä; eikä asioiden tarvitse olla näin.  

Miksi kestävällä höyryllä on tulevaisuus terveydenhuollossa 

Ongelma ei ole itse höyryssä. Kyse on siitä, miten sitä tuotetaan ja kuinka hyvin sitä sovelletaan monimutkaiseen järjestelmään, jota se palvelee. Siinä ei ole mitään uutta. Spirax Sarco on jo pitkään auttanut terveydenhuollon laitoksia parantamaan tehokkuuttaan höyryjärjestelmillä, ja saavuttanut merkittäviä säästöjä sekä energian että kulujen osalta. Monimutkaisen höyryjärjestelmän käynnissäpito mahdollisimman tehokkaasti on jatkuva tavoite mille tahansa terveydenhuollon laitokselle. Eräs tärkeä tavoite liittyy saatavilla olevien resurssien maksimaaliseen hyödyntämiseen, jotta turhaa tuhlaamista ei tapahdu. Esimerkiksi lämmönvaihdin pystyy ottamaan talteen ylimääräisen höyryn, jota se käyttää lämmittämään vettä 80°C asteen lämpötilaan ja lämmittämään rakennuksen muita osia tällä lämpimällä vedellä.   

Höyryntuotannon hiilettömyys on tietysti äärimmäisen tärkeä edistysaskel. Yleisin tapa on siirtyä kaasunkäytöstä sähköön, joko ottamalla käyttöön uusi kattila, kun olemassa oleva laite saavuttaa käyttöikänsä lopun (huomioiden, että kattiloilla ja höyrylaitteilla voi olla jopa 40 vuoden käyttöikä) tai asentamalla sähkövastukset jälkikäteen. Sähkön tuotanto on nopeasti siirtymässä yhä enemmän uusiutuviin energialähteisiin, mutta lähitulevaisuudessa sähkön käyttö tulee aiheuttamaan enemmän käyttökuluja kuin kaasu.  Tämä ei estä organisaatioita toimimasta nyt. Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen terveyspalvelu (NHS) on vastikään neuvotellut uuden energiasopimuksen, jolla se varmistaa 100 % uusiutuvaa sähköä koko rakennuskannalleen. Hankkimalla uusiutuvaa sähköä he poistavat myös sähkön käyttöön liittyvät Scope 2 -luokan päästöt. 

Meidän painopisteemme Spirax Sarcolla on koko järjestelmä aina kattilasta lähtien, ja olemme kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että höyry on terveydenhuollon liitolainen eikä vastustaja.  Kun kyseessä ovat elintärkeät palvelut, kuten sterilointi, olemme kehittäneet nimenomaisia puhtaan höyryn generaattoreja, jotka toimittavat ihanteellisen laatuista höyryä, jolla prosessi on turvallista suorittaa minimoiden prosessien turhia toistoja. 

Toinen tärkeä vaihe kestävään höyryyn siirtymisessä on tietojenkeruu, jotta perusteltuja päätöksiä voidaan tehdä. Sairaaloista on tultava älykkäämpiä ja digitalisaatio on yleisesti hyväksytty tapa saavuttaa tämä tavoite. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda selvä kuva nykyisestä skenaariosta, muodostaen mahdollisen tien kohti kestävää tulevaisuutta, ja vahvistaa, että kaikki toimii kuten pitäisi.  

Sairaaloiden tulevaisuuden vaatimukset ovat moninaisia. Höyryllä on tärkeä rooli näiden yhteiskunnan äärimmäisen tärkeiden elementtien ylläpidossa, jotta ne toimivat mahdollisimman turvallisesti, kestävästi ja tehokkaasti. 

1: Karliner, J., Slotterback, S., Boyd, R., et all.: Health Care’s Climate Footprint: How the Health Sector contributes to the Global Climate Crisis and Opportunities for Action, 2019
2: Health Care Without Harm: Global Road Map for Health Care Decarbonization, April 2021